Turismen – en framtidsbransch

Turismen växer som bransch över hela världen, också i Sverige. Sverige håller på att bli ett större turistland än det någonsin varit förut. Besökare kommer både till Stockholm och andra städer, men också till fjällen, skärgården och för att uppleva den svenska naturen. Turismbranschen är en industri att satsa på.

Resande

Resandet ökar i hela världen. För oss svenskar har det varit vanligt att resa utomlands de senaste trettio-fyrtio åren och svenskarna är verkligen ett resande folk. Allt eftersom välståndet växer globalt, växer också turistnäringen. Idag är det inte bara tyskar och holländare som vill upptäcka de svenska fjällen eller vandra i Abisko nationalpark, det är också japaner och kineser. I Stockholm lägger stora kryssningsfartyg till med amerikanska turister varje sommar. Även mindre orter upplever att turismen ökar. Resebranschen i Sverige har framtiden för sig.

Turistföretag

Turismen skapar företag över hela landet, både stora hotellkomplex, men också egenföretagare som arbetar med hantverk, hyr ut stugor och är guider. Om du vill bygga ett företag inom turismbranschen måste du tänka både långsiktigt, och samtidigt också hela tiden hålla dig uppdaterad kring vad som händer i världen. På det sättet kan du skapa ett företag som kan ge inkomst till både dig och kommande anställda.

Huruvida du ska satsa på att vara egenföretagare eller starta ett aktiebolag, beror på vilken nisch inom turismen som du vill satsa på. Många egenföretagare och större turistföretag väljer också att samarbeta för att på så sätt kunna erbjuda mycket mer. Om du är massör, kan du erbjuda dina tjänster som egenföretagare på ett stort hotell – det ger dig kunder, samtidigt som hotellet inte behöver ha en anställd massör som får betalt när det inte finns några kunder. På samma sätt är det klokt för ett större företag att leta efter egenföretagare som de kan anlita som guidar, skidlärare eller för att erbjuda särskilda fototurer. Om du har ett företag kan du gå in på Fakturino för att jämföra företagslån aktiebolag och enskilda firmor. Ibland behöver man som företagare ta lån för att kunna växa och göra de rätta investeringarna.

Ekoturism

Särskilt växande inom turismen är ekoturismen. På grund av klimatförändringarna vill många minska sina klimatavtryck å ena sidan, å andra sidan vill de fortsätta resa. Svaret heter ekoturism. Under sista året har också många svenskar valt att aktivt hemestra i Sverige – istället för att åka utomlands. Denna trend kommer att hålla i sig, då vi kommer att behöva ställa om våra liv för att leva mer fossilfritt. Det medför både att fler svenskar kommer att semestra i Sverige – vilket kommer att gynna dig som turistföretagare -, men också att just ekoturismen är en nisch att satsa på. Det kan handla om allt från att hyra ut cyklar till självförsörjande gårdar och stugbyar.