Turism för troende

Turism handlar inte bara om nöjen, sol och bad utan även om att uppleva olika miljöer och kulturer. Många reser för att lära sig och att utvecklas och det finns till och med människor som åker på katastrof-semester för att få besöka platser där stor ödeläggelse ägt rum, som i New Yorks Ground Zero eller Japans Hiroshima och Nagasaki. En annan stor gren inom turism är så kallad trosturism eller religiös turism som går ut på att man besöker olika religiösa platser.

Religiös turism är en slags modern version av den medeltida pilgrimsfärden och åker man till platser av speciell religiös betydelse, som Vatikanen, Jerusalem eller Mecka, kan det vara en mycket upplyftande och intressant upplevelse. Man måste inte vara religiös själv för att få ut mycket av denna typ av resa, men många som väljer att ta sig till platser som är särskilt hyllade av trosskäl identifierar sig med någon form av religion eller andlighet.

En annan typ av religiös turism är när man som tillhörande en viss trosåskådning uppfyller en slags andlig plikt eller ett löfte att bege sig till en specifik plats. För kristna handlar det ofta om Israel medan muslimer tar sig på pilgrimsfärd till Mecka.