Brittiska turister i Sverige

Britter har alltid gillat Sverige och det beror inte minst på det delade kulturarvet; genom vikingarnas invasioner av Storbritannien bildades hela samhällen av dessa nordiska gäster, vilket med tiden ledde till en sammansmältning av de båda kulturerna. Det finns till exempel många ord i engelskan som kommer ifrån vikingarna som ofta har med praktiska saker att göra som jordbruk och fiske, till exempel husband: husbonde, boat: båt, knife: kniv och knot: knut.

Den vida lästa tidningen The Guardian har en hel sektion på sin hemsida om turism i Sverige och vad som finns att se och göra för brittiska turister. Här fokuserar man på roliga aktiviteter som är typiskt svenska i britternas ögon och ett av de populäraste alternativen är “meet the locals”-kampanjen som pågår i många länder och som erbjuder en unik insikt i lokalbornas vardagsliv. I Göteborg kan besökare till exempel ge sig ut på joggingrunda eller gå på klassiskt fikarep med glada lokalbor och enligt tidningen finns det idag ett tjugotal som man kan komma i kontakt med.

Läsare uppmuntras också att njuta av den vackra svenska naturen genom att bege sig på vandringar och kajakturer, liksom att gå på is-yoga i Lappland där man också får uppleva de kalla men underbart sköna nordliga omgivningarna. Bastu, isbad och besök hos renarna får britterna att se och njuta av det kalla men fantastiska Sverige.

Tidningen undersöker också det kulturella Sverige och rekommenderar till exempel ett besök på Södra Teatern i Stockholm som beskrivs som en riktig pärla. Att det finns mycket att uppleva i Sverige råder det definitivt inga tvivel om och det kommer brittiska resenärer att kunna intyga.