Spännande utbud av Châteauneuf-viner

På xwine.se finns ett spännande och välsmakande utbud av Châteauneuf-viner. Det vinet kommer från Domaine Pontifical som är en vingård som drivs av Francois Lager-Royer. Vingården har anor ända tillbaka till 1920-talet då de första vinstockarna planterades. Vinstockarna planterades av Francois morfar Albert. Numera så driver Lager-Royer den lilla gården tillsammans med sin fru och den fjärde generationen av Domaine Pontifical, som är deras dotter Pauline. Vingården är endast på 18 hektar och på 17 av dessa odlas de blå välsmakande druvorna.

Vilka druvor?

Druvorna som använd till Châteauneuf-vinerna på xwine.se är som sagt blå druvor och då främst av sorterna:

  • Syrah
  • Grenache
  • Cinsault
  • Counoise
  • Mourvèdre

Dessa druvor går det att hitta i både Châteauneuf du Papa år 2010 och 2011, men medan cuvée (fat eller tank) Les Vielles Vigned d`Albert från år 2007 bestod av Grenache till 90 % och Syrah till 10 %. Alla druvorna som används framställs på gården och plockas av människor för hand. Skördeuttaget ligger på cirka 30 hl/hektar.

Jordmånen

Vingårdens mark har en jordmån som till mestadels består av de typiska små runda stenar, så kallats galetes, som är uppblandat med ett lager av röd lera som har blivit uppluckrad. Stenarna ser till att lagra den värme som solen har gett under dagen och ser sedan till att vinstockarna och dess druvor kommer ha en rätt temperatur under nätterna. Vissa nätter kan vara rätt så kyliga och därför är det bra att stenarna värmer som en filt under dessa nätter.

Om området och dess viner

Då du går in på xwine får du reda på lite mer om Châteauneuf-vinerna varför de har så hög kvalitet. För dig som gillar ett vin som är generöst med sin fyllighet och har smaker av kryddor och mycket frukt, samt relativt hög halt av alkohol, är detta ett vin som du borde prova. Vinkännare och vi på xwine.se beskriver vinets dofter så som björnbär, plommon, läder, lagerblad och charkuterier. Strävheten i vinet uppfattas beroende på ek, ålder men huvudsakligen av sammansättningen av druvorna i vinet.

Châteauneuf du Papa området ligger i den södra Rhônedalen och norr om staden Avignon och där finns det en otroligt lång tradition av göra vin. Redan under 1157 producerades det vin i området och traditionen tog romarna med sig från Italien.

I området Châteauneuf du Papa produceras drygt 100 000 hektoliter av det smakfulla vinet och 95 % av dessa är rött vin. Både kvalitet och vilka druvor (13 sorter) som används i ett Châteauneuf du Papa vin gör att resultatet blir olika. Det är bara några vingårdar som använder sig av alla druvsorterna i sin cuvée, men som en ryggrad i vinet så används druvsorten Grenache.

Den sorten ger ett bärigt och mjukt vin i grunden och är alldeles utmärkt att dricka ungt. Därefter tillsätts olika druvsorter för att öka vinets smak och lagringstid. På xwine.se går det att välja några av de främsta Châteauneuf-vinerna från vingården Domaine Pontifical. Oavsett vilket vin du väljer är du garanterad att få en smakupplevelse utöver det vanliga!