Ovanliga kryssningar för alla smake

Flygplan i all ära, men att resa till havs är ett av de alla härligaste sätten att ta sig till olika platser. Har man tid att ta det lugnt så är det mycket avkopplande att åka på kryssningsresor och beroende på vad man har för intressen så finns det många olika alternativ; en solig kryssning i Karibien, en hisnande vecka på Hurtigruten eller klassiska upplevelser utmed Medelhavets kustlinjer. Man kan åka på bridge och danskryssningar, rena spa-upplevelser eller val spanande, allt beror på tycke och smak.

Ett av de mer annorlunda alternativen när det kommer till kryssningar är att åka på nudistkryssning med det underbart vackra skeppet Sea Cloud, som oftast befinner sig i östra Medelhavet under sommaren och i Karibien under vintermånaderna. Turerna kallas för “Bare Essentials” och går ut på att man reser till destinationer där det finns nudiststränder som man besöker under ett dags stopp. Ombord kan alla gäster gå omkring i sina födelsekostymer utan problem och man behöver inte oroa sig för några bikinilinjer då många glatt solbadar på skeppets soldäck under resans gång. Här möts människor från precis hela världen men om någon tror att det är frågan om entusiastiska swingers eller vältrimmade fotomodeller så tror de helt fel; här är det snarare frågan om vänliga medelålders par som helt enkelt vill kunna gå omkring nakna i lugn och ro samtidigt som de får uppleva olika delar av världen.

I skrivande stund så är världens största kryssningsskepp MS HArmony of the Seas som byggdes av fransmän men som ägs av ett amerikansk skeppsrederi. Detta är det typiska jättekryssningsskeppet med massor av bekvämligheter och fokus på resor i Karibien. Tänk överviktiga amerikaner i Hawaii skjortor och kameror på magen! Trots det kan en tur med denna jätte till skepp bli en riktigt upplevelse för livet: här kan barnen åka vattenrutschkana, vuxna spela basket eller ta sig upp för klätterväggar, kompisarna delta i ett escape room, gå på massor av olika restauranger och smaka av drinkar eller ge sig ut på en kul shoppingrunda. Kanske inte något man vill göra varje dag men samtidigt en oförglömlig erfarenhet. Skeppet har plats för nästan 7000 passagerare så räkna med sällskap!

För den som är ute efter någonting mer unikt så finns det många olika kryssningsalternativ till exotiska destinationer eller Europeiska huvudstäder. I dessa fall handlar det ofta om floder, vilket gör att skeppen är mycket mindre och har färre faciliteten. Vad skall man göra med en stor biograf när man reser utmed Nilen? Om man är intresserad av andra kulturer kan en kryssningsresa genom Borneos djungel kanske locka, eller vad sägs om en resa utmed Himalayas botten i norra Indien? Att åka utmed Saba-floden och få besöka små byar i Bosnien, Serbien och Kroatien kan vara minst lika intressant eller vad sägs om en flodkryssning genom Andalusien? Alternativen är många så det är bäst att packa resväskan så fort som möjligt!