Stressemester – ett dokumenterat fenomen!

Det ansågs länge att en riktigt bra vilosemester var det bästa receptet för att en trött och stressad människa skulle kunna ta igen sig och ladda batterierna ordentligt. Att ligga på stranden eller vid poolen hela dagen, att njuta av långa luncher och sena middagar och att sova gott på nybäddade lakan betraktades som det sanna sättet att hämta sig från ett hektiskt vardagsliv där man måste hålla många bollar i luften.

Riktigt så enkelt är det inte, hur underbart det än låter, då det har visat sig att många människor upplever en sådan stress under semestern att det kan förstöra hela upplevelsen. Detta beror på många faktorer, bland annat att det tar längre tid för hjärnan att varva ner efter många månaders rasande fart, att förväntningarna blir så höga att man helt enkelt blir stressad av att försöka leva upp till dem liksom att “chocken” över att plötsligt vara sysslolös kan vara nog så stressande i sig. Många upplever till och med skuldkänslor av att vara på semester och det faktum att man idag har ständig tillgång till internet via mobilen, vilket i sin tur innebär tillgång till mejl och arbetskollegor, gör att man ofta blir frestad att kolla upp jobbmejlen och hur det står till på jobbet.

Eftersom stress är en stor hälsobov är detta något man absolut bör motarbete och enligt psykologen Maria Farm finns det ett antal typiska stressfällor som människor ofta upplever under sin lediga tid. Det finns dock hopp; genom att vara medveten om dessa och att följa några enkla riktlinjer kan man komma ur dessa fällor och få ut så mycket som möjligt av sin semester. Ett typiskt exempel på detta ära att man gör en arbetsplan. Det kan låta tråkigt men att plötsligt leva utan någon som helst struktur kan för många vara lika stressande som ett fullpackat jobbschema. Detta kan man avhjälpa genom att ta sig en funderare över vad man kan klara sig utan och vad man kommer att oroa sig för under semestern. Får man till exempel ångest av tanken att helt koppla bort mobilen eller mejlen under resan kan man ge sig själv en halvtimme om dagen där man kollar sina meddelanden och eventuellt svarar på dem. Om man vet att man varje morgon mellan 10.30 och 11.00 har en liten jobbstund kan man både njuta av en ordentlig sovmorgon och en lugn dag vid stranden, samtidigt som man gjort lite nytta och därmed inte behöver uppleva skuldkänslor.