Semestra med barn

Det finns mycket att tänka på när man semestrar tillsammans med barn, om man vill få en så lugn och skön resa som möjligt. Barn är ofta mer känsliga än vuxna när det kommer till restider och oväntade händelser. När man är på semester vill man ibland ta dagen som det kommer och det kan vara en utmaning för barn, som gärna vill ha action och något att se fram emot. Genom att göra barnen involverade i resan, redan på planeringsstadiet, kan de känna sig mer delaktiga och med på noterna.

Ett gemensamt semesterspar

Innan det blir aktuellt med en längre semesterresa, kan det vara bra att ha ett gemensamt månadssparande. Barnen kan samla mynt i en större glasburk, kanske bidrar de med att panta familjens flaskor varje vecka. Det är roligt att se hur framstegen sakta växer fram. Kanske kan pengarna gå till något särskilt man länge velat göra på semestern. För att få en så lugn och skön semester som möjligt, är det viktigt att allting är finansierat på ett bra sätt. Då njuter man som mest och onödig stress som annars kan uppstå, särskilt i en barnfamilj, kan reduceras betydligt. Att jobba extra ett par timmar i veckan, kan räcka för att få ihop en betryggande semesterkassa. Det finns bemanningsföretag i Stockholm som ständigt söker ny personal. Andra sätt är att sälja av onödiga saker man har i garaget eller i källaren.

Nedräkningen kan börja

Då semestertiderna börjar närma sig, är det kul för barn om man gör någon form av nedräkning. Att rita streck på en tavla är en klassiker, eller varför inte klippa av en cm/ dag på ett måttband. Ett bra sätt att samla familjen är att surfa runt tillsammans på nätet och titta på platserna man tänkt besöka och hur exempelvis rummen man tänkt bo i ser ut. Väljer man vandrarhem finns det många som inriktar sig just på barnfamiljer och erbjuder alltifrån hobbyrum till lekrum. Planera gärna ett boende så att det finns att göra för de små, medan de större kan njuta av lite lugn och ro.

30-minutersregeln

Det finns en oskriven regel, att man bör planera för 30 minuter extra per barn man tar med sig, då restiden beräknas. Reser man med två barn, bör man åka ungefär en timme tidigare, jämfört med när man hade valt att resa iväg, om man varit helt ensam. Stress kan ta död semesterkänslan och det är tryggt med goda marginaler. Ska man flyga med barn är det A och O att det finns tillräckligt med pyssel i handbagaget. Att sitta still i en stol är inte det som barn brukar vara allra bäst på. Pennor och papper är ett säkert kort och kompletterar en surfplatta bra, om strömmen tar slut.