Turismens historia i kort

Att resa är bland det härligaste som finns och det har människan tyckt i alla tider. Redan de gamla romarna tyckte om att semestra och ett av deras favoritmål var Grekland, där de byggde sommarvillor och badanläggningar. Det är alltså inget nytt med resande men hur många vet vad turism betyder och hur det definieras?

Orden turist och turism är relativt nya och började användas runt år 1800 som en beskrivning för de stora rundturer som alla välbärgade personer förväntades göra. Ursprungligen kommer de ifrån grekiskans ”torno” som betyder drill, någon som snurrar, spett etc. och man använde det metaforiskt för att likna den stora rundturen, la grande tour, vid ett varv. Resan, som från början skedde med häst och vagn och senare med tåg, gick genom Europa ner till Turkiet, och man färdades via klassiska länder som Grekland och Italien och ibland ännu längre ner som till Egypten. Detta var något mittemellan nöjes- och utbildningsresor då en människa som utfört den ansågs vara mer världsvan och kosmopolitisk än andra. Att dessutom få stå öga mot öga med stora underverk som Colosseum och Efesos i en tid då fotografi fortfarande inte var uppfunnet var en upplevelse utan like och mötet med andra kulturer var något alldeles extraordinärt för många. Det är lätt att glömma i dagens chartervärld hur lång tid en resa tog förr i världen och hur det var något alldeles unikt att möta människor av andra trosföreställningar och kulturer.

Med 1700-talets industriella revolution hände något med det europeiska klassamhället som också påverkade turismen i allra högsta grad. Med rasande fart började en ekonomiskt stark medelklass att växa fram, vilket i sin tur innebar att dessa människor också ville börja resa. Med de nya möjligheterna ville man efterlikna adeln och bli lika berest och kultiverad, varav den stora turen blev allt mer populär. Detta födde som en naturlig följd ett nytt behov av allt som hade med dessa resenärer att göra: bättre färdsätt och vägar, fler hotell och värdshus, guider och guideböcker. I länder dit turisterna anlände föddes en ny industri som i stället för att arbeta endast med aristokrater, handelsmän och pilgrimer, dåtidens resenärer, mötte man nu hela familjer som ville äta gott, bo bra, underhållas och visas runt.

Nästa stora revolution vad gäller turism skulle dröja till 1960- och 70-talet då det blev allt vanligare med kommersiella flyg. Plötsligt kunde miljontals människor färdas över hela världen inom loppet av några timmar och allteftersom flygbolagen utökade sina flottor blev det allt billigare att resa. Men behövde inte längre vara välbärgad för att kunna resa och då länderna man åkte till ofta var mycket billigare än hemlandet blev massturismen snabbt ett faktum. Människor reser som aldrig förr och även om turistindustrin genomgått en stor kris under senare år så ser det inte ut som att folk kommer att sluta resa under den överskådliga framtiden!